Загальні відомості про вентиляцію

припливно-витяжна система вентиляції

Вентиляція - це організований процес обміну повітря в приміщеннях з метою забезпечення параметрів мікроклімату в межах допустимих норм.

Системи вентиляції покликані наповнювати приміщення чистим повітрям і виводити відпрацьований, оскільки це є необхідною умовою нормальної життєдіяльності людини.

Вентиляційні системи класифікуються за різними критеріями.

За принципом роботи системи вентиляції ділять на такі групи:

  • система вентиляції з природним спонуканням - повітрообмін в приміщенні відбувається за рахунок різниці тисків і температур зовнішнього і внутрішнього повітря, а також за рахунок вітрового тиску.
  • система вентиляції з штучним спонуканням, механічна вентиляція - повітрообмін в приміщенні відбувається за рахунок нагнітача (вентилятора, насоса, компресора і т. д.).

Механічна система вентиляції ділитися на дві частини: припливна частина і витяжна. На схемі синім кольором показана припливна система вентиляції, а червоним відповідно - витяжна. При цьому кожна частина може мати свій вентилятор, який викликає рух повітря по воздуховодам і приміщенню.

Якщо вентилятор присутній тільки в витяжнії системі вентиляції, мається на увазі, що приплив повітря відбувається природним шляхом, і навпаки, якщо вентилятором облаштована тільки припливна вентиляція, витяжка повітря відбувається за рахунок різниць щільності зовнішнього і внутрішнього повітря або в результаті вітрового тиску (природна вентиляція). Такі вентиляційні системи прийнято називати гібридними.

Робота механічної системи вентиляції не залежить від параметрів зовнішнього повітря, що, безумовно, є її незаперечною перевагою, у порівнянні з природною, до того ж ступінь надійності механічної системи вентиляції значно вище. Однак є й мінуси механічної вентиляції - це додаткові матеріальні витрати на покупку і обслуговування спеціального обладнання.

Не дивлячись на вартість обладнання, необхідність влаштування систем вентиляції не піддається сумніву. Саме механічна вентиляція створює необхідні параметри мікроклімату і забезпечує якість повітряного середовища. До того ж, довіривши пристрій системи вентиляції фахівцям компанії «Еірвент», Ви отримаєте надійну, енергоефективну систему.